Direktīva 2014/34 /ES: iekārtas un aizsardzības sistēmas, kas paredzētas izmantošanai potenciāli sprādzienbīstamā vidē

*Direktīva 2014/34 / es stājās spēkā 2014.gada februārī. ES dalībvalstīm būtu jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai nodrošinātu, ka produkti, uz kuriem attiecas šī direktīva, tiek laisti tirgū un nodoti ekspluatācijā tikai tad, ja tie atbilst šīs direktīvas prasībām. Tas attiecas uz situāciju, kad produkti ir pareizi uzstādīti, saņem kompetentu apkopi un tiek izmantoti paredzētajam mērķim.

Piemērošanas joma

Direktīva attiecas uz šādiem produktiem, kas paredzēti izmantošanai sprādzienbīstamā vidē:

1. Iekārtas un aizsardzības sistēmas, kas paredzētas izmantošanai sprādzienbīstamās zonās

2. Aizsargierīces, Vadības ierīces un regulēšanas ierīces, kas paredzētas lietošanai ārpus potenciāli sprādzienbīstamas vides, bet ir nepieciešamas iekārtu un aizsardzības sistēmu drošai darbībai vai samazina eksplozijas risku

3. Sastāvdaļas, kas paredzētas iekļaušanai iekārtās un aizsardzības sistēmās, kuras jau ir precizētas 1. punktā

Iekārtas attiecas uz dažādām mašīnām, iekārtām, stacionārām vai mobilajām ierīcēm, vadības un uzraudzības ierīču sastāvdaļām, atklāšanas un brīdināšanas sistēmām. Kopā vai atsevišķi tie ir paredzēti enerģijas ražošanai, pārvadei, uzglabāšanai, mērīšanai, kontrolei un pārveidošanai, kā arī tādu materiālu apstrādei, kas var izraisīt sprādzienu to potenciālo aizdegšanās avotu dēļ.

Aizsardzības sistēmas ir ierīces (izņemot aprīkojuma sastāvdaļas), kas paredzētas, lai uzreiz nomāktu sprādzienu vai ierobežotu bojājuma rādiusu un ko izmanto kā autonomas sistēmas ierīces.

Komponenti ir visi aprīkojuma un aizsardzības sistēmu elementi, kas nepieciešami to drošai darbībai. Tie nav paredzēti patstāvīgai lietošanai.

Sprādzienbīstama atmosfēra ir gaisa maisījums ar dažādām degošām vielām (gāzēm, tvaikiem, miglu, putekļiem). Tas notiek atmosfēras apstākļos, un aizdegšanās gadījumā gorenje izplatās visā tā tilpumā.

Direktīva neattiecas uz šādiem produktiem:

– Medicīnas ierīces

– Iekārtas un aizsardzības sistēmas, kuru eksplozijas risks ir saistīts tikai ar sprāgstvielu vai nestabilu ķīmisku vielu klātbūtni

– Iekārtas, kas paredzētas izmantošanai vietējos un nerūpnieciskos apstākļos, kur potenciāli sprādzienbīstama atmosfēra rodas ārkārtīgi reti un tikai nejaušas gāzveida degvielas noplūdes rezultātā

– Individuālie aizsardzības līdzekļi saskaņā ar Eiropas Savienības 12/21/1989 Direktīvu 89/686 / EEK

– Jūras kuģi un jūras mobilās iekārtas, tostarp iekārtas uz kuģa

– Transportlīdzekļi un to velkamie transportlīdzekļi, kas paredzēti vienīgi pasažieru pārvadāšanai pa gaisu, ūdeni, ceļiem vai dzelzceļiem. Tomēr direktīva attiecas uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti izmantošanai potenciāli sprādzienbīstamā vidē

– Produkti, kas norādīti līguma par Eiropas Savienības darbību 34. B panta b punktā

Produkta Prasības

Produktiem jāatbilst drošības un veselības pamatprasībām. Šīs prasības ir izklāstītas Direktīvas II pielikumā.

Direktīvā ir ietverti tā saukto saimniecisko vienību pienākumi: ražotājs, ražotāja pārstāvis, importētājs un piegādātājs. To pirmais pienākums ir nodrošināt, ka ražojumi ir projektēti un ražoti saskaņā ar II pielikumā izklāstītajām veselības un drošības pamatprasībām.

Attiecībā uz izstrādājumiem jāapkopo tehniskā dokumentācija, kas norādīta III līdz IX pielikumā.

Ražotājam jāveic atbilstīgas atbilstības novērtēšanas procedūras, kas uzskaitītas 13.pantā, vai jādod norādījumi to veikšanai.

Attiecībā uz ražojumiem (izņemot sastāvdaļas), kas izturējuši atbilstības novērtēšanu, jāsagatavo EK deklarācija un jāpiemēro CE marķējums, un attiecīgā gadījumā arī citi marķējumi un informācija, direktīvas II pielikuma 1.0.5. apakšpunktā minētā informācija.

Atbilstības novērtēšanas procedūra

Tiek nodrošinātas šādas atbilstības novērtēšanas procedūras:

1.M 1. un 1. kategorijas I un II grupas aprīkojums iztur tipa testus (modulis B) kombinācijā ar vienu no šādām metodēm:

– Tipa atbilstība, pamatojoties uz ražošanas procesa kvalitātes nodrošināšanu (modulis D)

– Tipa atbilstība, pamatojoties uz ražojuma verifikāciju (modulis F)

2. M 2. un 2. kategorijas I un II grupas aprīkojums:

a) iekšdedzes motoriem un elektroiekārtām veic tipa testus (izklāstīti III pielikumā) kopā ar vienu no šādām metodēm:

– Atbilstība tipam, pamatojoties uz iekšējo ražošanas kontroli un kontrolētu produktu testēšanu (modulis C1)

– Atbilstība tipam, pamatojoties uz produkta kvalitātes nodrošināšanu (modulis E)

b) pārējo iekārtu šajās grupās un kategorijās kontrolē iekšējā ražošana (modulis A). Tehniskā dokumentācija tiek nodota glabāšanai pilnvarotajai iestādei

– II grupas iekārtām, kas pieder pie 3. kategorijas, veic iekšējo ražošanas kontroli (modulis A)

– I un II grupas iekārtām papildus iepriekšējos punktos uzskaitītajām procedūrām var veikt arī atbilstības novērtēšanu, pamatojoties uz vienības verifikāciju (G Modulis)

– Aizsardzības sistēmu atbilstību novērtē saskaņā ar 1. un 4. punktā noteiktajām procedūrām

– Sastāvdaļām veic atbilstības novērtēšanu saskaņā ar 1.punktā noteiktajām procedūrām. Ražotājs viņiem izsniedz rakstisku atbilstības apstiprinājumu un norāda to īpašības, kā arī apraksta, kā šīs sastāvdaļas jāiekļauj iekārtās vai aizsardzības sistēmās

moduļu sertifikācija


Kopsavilkums


ES tipa eksāmens (B modulis)



Nodrošina plānotās produkcijas paraugu pilnvarotajai iestādei, kas veic vajadzīgo novērtējumu, lai noteiktu, vai „tips” 2014/34 / ES atbilst Direktīvas galvenajām prasībām un izsniedz EC tipa pārbaudes sertifikātu.



Atbilstība tipam, kas pamatojas uz ražošanas procesa kvalitātes nodrošināšanu (D modulis)



Pārvalda kvalitātes sistēmu, pilnvarotās iestādes apstiprinātu ražošanai, galīgai iekārtu pārbaudei un testēšanai, pastāvīgi to uzraugot.



Tipa atbilstība, pamatojoties uz produkta pārbaudi (F modulis)



Katra produkta, pilnvarotās iestādes, ekspeprtīze un testēšana, lai pārbaudītu iekārtas, aizsardzības sistēmas vai ierīces atbilstību Direktīvas 2014/34 / ES prasībām un sagatavotu atbilstības sertifikātu.



Atbilstība tipam, kas balstīts uz ražošanas iekšējo kontroli, kā arī uzraudzītu produktu testēšanu (C1 modulis)



Testi, ko ražotājs veic katram ražotam mehānismam, lai pārbaudītu konstrukcijas sprādziena aizsardzības aspektus. To veic pilnvarotā iestāde.



Atbilstība tipam pamatojoties uz produktu kvalitātes nodrošināšanu (E modulis)



Kvalitātes sistēma, ko apstiprinājusi pilnvarotā iestāde, galējam aprīkojuma izmēģinājumam un pārbaudei, pakļaujot patstāvīgai uzraudzībai.



Iekšējā ražošanas kontrole (A modulis)



Produktu un kvalitātes sistēmu novērtēšanas procedūru veic ražotājs un saglabā dokumentāciju.



Atbilstība, pamatojoties uz vienības pārbaudi (G modulis)



Pilnvarotā iestāde pārbauda individuālo aprīkojumu vai aizsardzības sistēmu un veic testus saskaņā ar Eiropas saskaņotajiem standartiem, ja tādi ir, vai citādi Eiropas, starptautiskos vai valsts standartos, vai veic līdzvērtīgus testus, lai nodrošinātu atbilstību attiecīgajām Direktīvas 2014/34 / ES prasībām un veido atbilstības sertifikāts.



Iekšējā ražošanas kontrole, kā arī pilnvarotās iestādes saziņa un tehniskās dokumentācijas glabāšana.



Produktu novērtēšanas procedūra un kvalitātes sistēmas, ko veic ražotājs, un dokumentācijas glabāšanu, ko veic pilnvarotā iestāde.