Direktīva 2014/68 / es: spiediena iekārtas

Piemērošanas joma

Direktīva attiecas uz iekārtām un montāžas vienībām, kuru maksimālais pieļaujamais spiediens pārsniedz 0,5 bar. Tā ietekme attiecas arī uz to projektēšanu, ražošanu un atbilstības novērtēšanu. Izņēmums ir aprīkojuma montāža uz vietas un lietotāja, kurš nav ražotājs, kontrolē, kā arī rūpnieciskas iekārtas gadījumā.

Iekārtas, kas darbojas zem spiediena, ir kuģi, cauruļvadi, aizsargierīces un saistītās ierīces, kas darbojas arī zem spiediena. Tie var ietvert elementus, kas savienoti ar blīvējuma detaļām. Tie ir atloki, sprauslas, savienojumi, balsti, pacelšanas kronšteini utt.

Saistītās ierīces ir ierīces ar darba funkciju, kuras korpuss ir zem spiediena.

Montāžas vienības ir vairākas iekārtas. Ražotājs plāno tos izveidot vienotu un funkcionālu veselumu. Montāžas vienības var būt vienkāršas (autoklāvi) un sarežģītas (ūdens cauruļu katli). Direktīva attiecas uz montāžas vienību, ja ražotājs to laiž tirgū kopumā, nevis saliktu izjauktu elementu veidā.

Tomēr ir liels skaits iekārtu veidu, kas nav iekļauti direktīvas darbības jomā.

Direktīva neattiecas uz:

Iekārtas, kuru spiediens ir mazāks par 0,5 bāriem, kas nerada ievērojamas briesmas

Iekārtas, uz kurām attiecas citas ES Direktīvas, jo īpaši Direktīva 2008/68 / ES un Direktīva 2010/35 / ES

Dažu veidu iekārtas, kas darbojas zem spiediena, kas pārsniedz 0,5 bar, kas spiediena spēka dēļ nerada ievērojamas briesmas

Iekārtas, kuru maksimālais pieļaujamais spiediens ir lielāks par 0,5 bāriem, kas rada ievērojamas briesmas, bet kurām tiek garantēta brīva apstrāde un noteikts drošības līmenis

Atbilstības novērtēšana

Par atbilstības novērtēšanu atbild ražotājs, jo viņam ir visaptveroša informācija projektēšanas un ražošanas procesa jomā. Ražotājam jāsastāda sava aprīkojuma ES atbilstības deklarācija. Tādā veidā viņš nodrošina, ka produkti pilnībā atbilst Direktīvai un citām prasībām.

Iekārtas iedala četrās kategorijās atbilstoši pieaugošajam bīstamības līmenim (to klasifikācijas secība ir noteikta Direktīvas II pielikumā). Katrai kategorijai ir savas atbilstības novērtēšanas procedūras. Tajā pašā laikā ražotājam ir tiesības izvēlēties starp vienas un tās pašas stingrības procedūrām.

Procedūru moduļi (kombinācijas) ir noteikti ar lēmumu 768/2008/EK. Katrs modulis ietver mazāk un stingrākas procedūras. Tiem pievienotos elementus nosaka pārbaudes veids, kas nepieciešams šīs kategorijas iekārtām.

Atbilstības novērtēšanas procedūras

Iekārtu Kategorija iespējamās novērtēšanas procedūras

I = Modulis A

II = moduļi A2, D1, E1

III = moduļi B (standarta dizaina paraugs)+ D, B (standarta dizaina paraugs)+ F, B (standarta ražošanas paraugs)+ E, B (standarta ražošanas paraugs) + C2, H

IV = moduļi B (standarta ražošanas paraugs) + D, B ( standarta ražošanas paraugs) + F, G, H1

Svarīgi: visos moduļos (izņemot a moduli) ir atbilstības novērtēšanas procedūras, kuras veic tikai ar Sertifikācijas iestādes piedalīšanos.

1) moduļi A2 un C2. Sertifikācijas iestāde veic iekārtas galīgo novērtējumu. Tas apstiprina iekārtu iekšējo pārbaužu kvalitāti, ņemot vērā tā tehnoloģisko sarežģītību un ražošanas apjomu. Eksperti izskata pavaddokumentus, izvēlas produktu paraugus un veic testus.

2) moduļi D1, E, E1, H, D. sertifikācijas iestāde novērtē ražotāja kvalitātes sistēmu. Tas ietver periodiskas revīzijas, lai apstiprinātu, ka ražotājs nodrošina kvalitātes sistēmas darbību un to pareizi piemēro. Periodiskās pārbaudes tiek veiktas tik bieži, ka pilnīga atkārtota novērtēšana notiek reizi trijos gados.

Pamatojoties uz pārbaužu rezultātiem, sertifikācijas iestāde sagatavo ziņojumu. Tā var arī veikt neplānotas pārbaudes un, ja nepieciešams, veikt produktu testus, lai novērtētu, kā darbojas kvalitātes sistēma. Šajā gadījumā ražotājam tiek izsniegts pārbaudes ziņojums un testa ziņojums.

3) B1 modulis ietvers ES tipa pārbaudi. Pārbaude sastāv no diviem posmiem. Sertifikācijas iestāde vispirms pārbauda iekārtas tehnisko konstrukciju un apstiprina, ka tā atbilst direktīvas prasībām. Tad viņš veic pētījumus par pilnīgu iekārtu paraugu. Turklāt sertifikācijas iestāde novērtē parauga ražošanā izmantotos materiālus.

Ja standarta paraugs atbilst direktīvas prasībām, sertifikācijas iestāde izsniedz ražotājam ES tipa pārbaudes sertifikātu. Tajā ir ražotāja nosaukums un adrese, secinājumi, kas balstīti uz testa rezultātiem, nosacījumi (ja tādi ir), tā derīgums un nepieciešamā informācija apstiprinātā standarta parauga identificēšanai. Sertifikāts ir derīgs 10 gadus (ar tiesībām atjaunot).

4) modulis F. sertifikācijas iestāde izvērtē, vai iekārta atbilst apstiprinātajam standarta modelim, kas norādīts ES tipa pārbaudes sertifikātā, un direktīvas prasībām. Lai to izdarītu, viņš veic nepieciešamās pārbaudes un testus, un katrs produkts tos nodod. Turklāt sertifikācijas iestāde pārbauda materiāla ražotāja izsniegto sertifikātu.

Pamatojoties uz veikto pārbaužu un testu rezultātiem, sertifikācijas iestāde izsniedz atbilstības sertifikātu. Viņš arī ievieto identifikācijas numuru katrai apstiprinātās iekārtas vienībai.

5) modulis G. sertifikācijas iestāde piedalās iekārtas pārbaudē. Tā veic pārbaudes un testus, kas paredzēti attiecīgajā (- OS) standartā (- OS), un/vai līdzvērtīgos testus, lai pārbaudītu iekārtas atbilstību direktīvas prasībām. Ja nav standarta (- u), sertifikācijas iestāde nosaka, kuri testi jāveic, piemērojot citas tehniskās specializācijas.

Pamatojoties uz veikto pārbaužu un testu rezultātiem, sertifikācijas iestāde izsniedz atbilstības sertifikātu un piešķir apstiprinātajai iekārtai identifikācijas numuru.

6) Modulis H1. Sertifikācijas iestāde pārbauda ražotāja kvalitātes sistēmu un novērtē katra aprīkojuma projekta kvalitāti.

Ja projekts atbilst direktīvas prasībām, sertifikācijas iestāde izsniedz ražotājam sertifikātu par ES projekta pārbaudi. Sertifikātā norādīts ražotāja nosaukums un adrese, secinājumi, kas balstīti uz pārbaudes rezultātiem, nosacījumi (ja tādi ir), tā derīgums un dati, kas nepieciešami apstiprinātā projekta identificēšanai.

Sertifikātā un tā pielikumos ir visa būtiskā informācija, kas ļauj novērtēt gatavo izstrādājumu atbilstību apstiprinātajam projektam un, ja nepieciešams, nodrošina darbības kontroli.

 Sertifikāta pieteikums